Tässä on jo pari kuukautta odottanut kesää alkavaksi, mutta niin se on vain myönnettävä, kun suurimmalla osalla lomat on jo lomailtu ja koulutkin alkoivat tänään, ettei sitä ihanan kuumaa hellekesää tänä vuonna tänne saatu, ainakaan Helsinkiin. Ehkä ensi vuonna sitten taas. Ja ihan hyvä kesä tämäkin oli, viikko Kreikan pahteessa, pari meriseikkailua, Tuska, Kumpula ja muutama päivä ystävien mökillä saaressa Päijänteellä. Pääsin myös ensimmäistä kertaa käymään Päijänteen kansallispuistossa, joten kansallispuistot tutuiksi -projektinikin eteni. Olin suunnitellut taas pidempää vaellusreissua pohjoisessa, mutta näillä näkymin se nyt jäi, mikä harmittaa, pakko myöntää. Mutta jos vaikka syksylle saisi semmoisen aikatauluihin sopimaan, niin sitten. Mikäs sen parempaa kuin herätä teltasta kirpeään syysaamuun! Kylläpä vain toimisi!
Paluu arkeen ja rytmiin tarkoittaa omalla kohdallani paluuta totta kai töiden pariin, mutta myös paluuta tiukempaan treeniin. Viime talven riemukkaasti sujuneen, ns. ykköskyykkykauden jälkeen treeni on ollut toki säännöllistä, muttei yhtä tiukasti ohjelmoitua. On ollut enemmän valinnanvaraa ja vaihtelua, mikä on tehnyt pelkästään hyvää. Oman ei niin kaivatun lisänsä ovat tuoneet muutamat vammat, jotka ovat rikkoneet treeniviikkoja, mutta onneksi osaavan osteopaatin käsissä pahimmat riesat on saatu aina kuriin. Ensimmäisenä tavoitteenani on parantaa penkkitulosta, se kun on aina ollut kolmesta nostosta se huonoin. Paluu arkeen tarkoittaa myös paluuta tolkulliseen unirytmiin, nyt kesällä nukkumiseni on ollut epätasaista, vaikkei varsinaisesta unihäiriöstä olekaan onneksi kyse.
Viime aikoina on kiitettävästi tuotu esille miten yhä useampi kärsii uneen liittyvistä ongelmista, onhan joka viides suomalainen herkkäuninen. Ihmisiltä vaaditaan koko ajan enemmän, mikä lisää levon tarvetta. Kiireen ja stressin keskellä tunteja on päivässä liian vähän ja moni lähtee hakemaan niitä lisää nukkumalla vähemmän, mistä taas ei seuraa kuin yhä kasvavaa uupumusta, jota yritetään usein juomalla lisää kahvia, mikä taas vaikeuttaa osaltaan unensaantia illalla. Väsynyt ihminen ei jaksa harrastaa liikuntaa ja ruokakin on helposti mitä sattuu. Lihashan tunnetusti korjaantuu eli kasvaa levossa, joten mitä raskaammin liikkuu ja urheilee, sitä enemmän lepoa tarvitsee. Huonosti palautuneena ja univajeessa myös vammautumis- ja sairastumisriski kasvaa.
Uni ja lepo ovat siis kaiken tukipilareita. Nykymaailmassa se vain tuntuu olevan jotenkin noloa, heikkouden osoitus, sanoa kaipaavansa lepoa. Koko ajan pitäisi olla kärppänä liikenteessä, olla skarppi, aikaansaava ja tehokas. Mutta miten voi olla, jos väsyttää niin paljon ettei ajatus kulje? Päinvastoin luulisi olevan kaikkien kannalta parempi, jos levontarpeen uskaltaisi sanoa ääneen, puhutaanhan uniongelmista jo uutena ”kansantautina”, joka maksaa yhteiskunnalle satoja miljoonia vuosittain. Kukaan ei ole superihminen, joka jaksaisi kuukaudesta ja vuodesta toiseen jatkuvaa suorittamista ilman totaalista irtiottoa ja rentoutumista.
Yli 10 vuotta kestäneen masennuksen ja parin burn outin myötä myös uniongelmat tulivat tutuiksi. Vasta opeteltuani kunnolla nukkumaan ihan omin voimin ja ilman lääkkeitä sain kerättyä sen verran henkistä kanttia ja voimaa, että pääsin masennuksesta lopulta eroon. Uusi masennusjakso alkoi aina huonosti nukutuilla öillä, mikä osaltaan ruokki masentunutta mieltä ja kierre oli taas valmis. Edelleenkin huonoimpien unijaksojen kestäessä sitä vähän säikähtää, että ei kai se ala taas. Ei ole enää vuosiin alkanut ja hyvä niin, ja oikeastaan noissa säikähdyksissä on se hyvä puoli, että ymmärtää taas, että on aika panostaa siihen uneen ja rentoutumiseen.
Univaikeuksiin on vaikea samastua, jos niitä ei ole itse koskaan kokenut. Ehkä huvittavimman neuvon olen saanut läheiseltäni, joka on aina ollut hyväuninen. ”Pistät vain pään tyynyyn ja rupeat nukkumaan.” Joopajoo, olisikin noin helppoa! Opetellessani uudelleen nukkumista muutama vuosi sitten löysin kuitenkin muutaman hyvän keinon, joista ainakin itselleni oli apua.
Uniongelmaista helpottaa myös tieto, ettei univelkoja tarvitse maksaa takaisin tunti tunnilta. Määrällisesti tarvitsee nukkua takaisin vähemmän kuin yksi kolmasosa menetetystä yöunesta ja surkeasti nukutun yön jälkeen nukutaan tavallista syvempää ja palauttavampaa unta. Eikä siellä sängyssä tarvitse nukkua koko sitä yöaikaa saadakseen riittävästi lepoa. Rentoutuminen on lähes yhtä tehokasta kuin nukkuminen. Jos uni ei tule, kannattaa siis pyrkiä rentouttamaan mieli ja keho.
Stressitöntä arkeenpaluuta ja rentoa syksyä sulle kans, ja hyviä unia! 🙂