• JOULUKUUN 5. – Pelastetaan talvet!

  Jokaisen lapsuudessahan hukuttiin lumeen, kun naama Vitaliksessa luisteltiin ja laskettiin mäkeä viikkotolkulla. Koulun liikkatunneilla käytiin hiihtämässä, siis Helsingissäkin, ja muistan miten naapurin lasten kanssa hiihdimme kilpaa korttelin ympäri. Aika on varmasti kullannut muistoja tai ainakin lisännyt niihin pari metriä lisää lunta, mutta kun katsoo ties monetta vuotta peräkkäin harmaudessaan vellovaa joulukuista kaupunkia, sitä miettii että joku asia oli kyllä ennen paremmin. Olispa jo lunta!

  Toissatalvena Sallassa pystyi olemaan.

  Talvessa parasta on valon ja kauneuden lisäksi se, että se tuo vaihtelua liikkumiseen. Kymmenen vuoden tauon jälkeen löysin lumilautailun uudestaan muutama vuosi sitten ja odotan innolla mäkeen pääsyä, niin täällä etelässä kuin myös Lapissa. Asun nykyään sadan metrin päässä Brahen jääkentästä ja varmasti tänä talvena tulee käytyä entistä useammin luistelemassa. Ja kun meillä vielä ainakin toistaiseksi on neljä vuodenaikaa, jo ihan perus lenkkikin vaihtelee vuoden mittaan. Kylmyys tai sade on huonoja tekosyitä liikkumattomuudelle, vaatetta päälle vaan. Ja onhan siinä nyt ihan eri tavalla fiilistä kävellä vaikkapa Nuuksiossa ja istahtaa kierroksen päätteeksi juomaan kaakaot katsellen Haukkalampea pakkasesta posket punaisina. Eikä muuten ole sitä kesäistä ruuhkaa!

  Retkellä Nuuksiossa.

  Ilmastonmuutos on kuitenkin valitettavasti tosiasia ja iskenyt Eurooppaan keskimäärin muuta maailmaa kovemmin jo nyt.  Suomessakin kelien lämpenemisen myötä lumipeite ohenee ja luminen kausi lyhenee. Talvien arvioidaan lyhenevän täällä keskimäärin 5-10 päivää jokaisella vuosikymmenellä tämän vuosisadan loppuun mennessä. Se on hurjaa. Ja kyllähän se ahdistaa, kun jokin mitä rakastaa, on uhattuna, se menee tunteisiin. Turhauttaa, kun muutosta ei tapahdu. On alettu puhua ilmastoahdistuksesta. Onko omilla teoilla ja valinnoilla mitään vaikutusta mihinkään?

  Nero liukumäessä.

  Kyllä on. Kaikenmaailman Trumpien keskellä se on juuri sitä mitä yksittäinen ihminen voi tehdä eli tehdä ympäristön kannalta parempia valintoja. Alunperin Jenkeistä lähtöisin oleva Protect Our Winters rantautui Suomeen pari vuotta sitten. Liikkeen tarkoituksena on tiedottaa ilmastonmuutoksesta ja sen vaikutuksista talviurheiluun, järjestää tapahtumia ja kampanjoita sekä pyrkiä vaikuttamaan päättäjiin ja alan firmoihin. Koko elämäänsä ei tarvitse pistää uusiksi, jos haluaa jatkossa toimia ilmastoystävällisemmin. Moni asia vaatii vain vähän viitseliäisyyttä, suunnittelua ja on oikeastaan kaikilla mittapuilla järkeviä, kuten esimerkiksi se, ettei lappaa turhaan ruokaa roskiin.

  Kuva: Protect Our Winters Finland

  Näin joulun lähestyessä kuvasta kannattaa bongata kehotus elää yksinkertaisemmin. Mitään turhaa ei kannata ostaa, edes lahjaksi. Voi myös miettiä voisiko sen vanhan takin vielä korjata ja kengät viedä suutariin uusien ostamisen sijaan. Protect Our Wintersin lisäksi kannattaa tsekata myös Sitran 100 fiksua arjen tekoa.

  “Kenenkään ei tarvitse odottaa toisia voidakseen omaksua oikean elämäntavan. Ihmiset yleensä epäröivät ensimmäisen askeleen ottamista, jos heistä tuntuu, ettei tavoitetta voi saavuttaa kokonaisuudessaan. Sellainen asenne on todellisuudessa este edistykselle.” – Mohandas Gandhi

  Teoilla on väliä. Toimitaan siis sen mukaan, ettei mummoina ja vaareina tarvitse kertoa tarinoita lumisista talvista epäuskoisille pikkulapsille.

  Nyt välipalaa ja sitten kävelemään salille. Katsoin juuri ennusteesta, että siellä pitäisi alkaa sataa lunta. 🙂

  Kivaa itsenäisyyspäivän aattoiltaa!

  Vilma

  //

  Instagram @vimmalindqvist

  Facebook

   

Comments are closed.